Adviseur Integrale Beveiliging

Adviseur Integrale Beveiliging

Adviseur Integrale Beveiliging bij Belastingdienst

Jan Tesselaar is Adviseur Integrale Beveiliging bij de Belastingdienst.

Wat doe je nu?

Ik heb net een opdracht bij de Koninklijke Bibliotheek afgerond en zit nu bij de Belastingdienst als Adviseur Integrale Beveiliging. Een deel hiervan zijn werkzaamheden als Privacy coördinator. In hoeverre neem je verplichtingen ten aanzien van privacy mee in je project, dit is een verplichting vanuit de AVG.

Wat houdt het project in?

Mijn team is onderdeel van het Shared Service Centre Organisatie en Personeel, dit ondersteunt een aantal primaire inhuur processen voor de Belastingdienst. Ik coördineer behoorlijk veel werkzaamheden, en zorg dat iedereen op de juiste manier is aangehaakt op de inhoud. Daarnaast ben ik zeker ook inhoudelijk bezig, bijvoorbeeld het opstellen van zogeheten cloudtoetsen, het opstellen van risicoanalyses en het leveren van bijdragen aan het realiseren van de acties om te voldoen aan de Baseline informatiebeveiliging overheid.

De belangrijkste contactpersonen voor mij zijn informatiemanagers en projectleiders. Deze zitten op het snijvlak van informatiemanagement en product owners. Daarnaast heb ik veel contact met privacy specialisten en informatiebeveiligingsspecialisten van bijvoorbeeld de afdeling Informatievoorziening. Er wordt steeds meer Agile gewerkt. Het team wordt nu langzaam uitgebreid, nadat ik een tijdje alle werkzaamheden droeg met een collega.

Beveiliging

Hoe ziet jouw dag er gemiddeld uit?

Aan de ene kant heb je veel vaste structuur door de week, met name als het gaat om overleggen. Er zijn veel overleggen in diverse gremia. Dat is inherent aan de overheid. We bespreken lopende zaken, maar er zijn ook postbussen voor aparte onderwerpen. Er zijn veel afstemmingsmomenten met de informatiemanagers. Informatiemanagement is ook nog erg in ontwikkeling, hier draag ik graag aan bij. Informatieplanning bijvoorbeeld; wat voor informatie en technologie heb je nodig? Hoe neem je beveiliging en privacy hierin mee.

Wat zijn uitdagingen?

De uitdaging in het werk zit voornamelijk in het onderhouden van de vele contacten, de betrokkenheid bij de inhoud en het opvolgen van diverse noodzakelijke acties. Daarnaast ben ik veel betrokken bij aanbestedingsprojecten waarin informatiebeveiliging een belangrijke rol speelt. Wat betekent het bijvoorbeeld als diensten naar de cloud worden gemigreerd? De overheid en dus ook de Belastingdienst hanteert een cloudbeleid waaraan moet worden voldaan. Het opvolgen van de verplichting te voldoen aan diverse kaders vraagt de nodige afstemming en ook inhoudelijke kennis. Gelukkig heb ik daar veel gesprekspartners voor vanuit de concerndirecties.

Wat vind je leuk aan deze opdracht?

Ik merk dat we al op hele korte termijn inhoudelijk kunnen bijdragen in deze opdracht. Je wordt vrij snel meegenomen in wat er allemaal speelt. En je kunt als inhoudsdeskundige bijdragen. Vroeger was ik wat afwachtend, nu spring ik er direct in. Ik zoek de mensen op en men weet mij te vinden. Ik weet me ook goed staande te houden in alle belangen binnen zo’n organisatie. Er ligt nog veel werk en er is altijd ruimte voor verbetervoorstellen, dat maakt het leuk.

Waar ben je trots op?

Dat hoor je van mij niet zo gauw. Ik pak weliswaar grote uitdagingen op, maar daar word ik voor aangenomen. Bij vorige projecten gaf men ook vaak aan dat ik best trots mag zijn op wat ik neerzet. Bij de Belastingdienst heb ik onlangs meer taken van de Privacy Coördinator opgepakt, naast mijn rol als Adviseur Integrale Beveiliging. Ik krijg daar veel complimenten over. Oké, dan ben ik daar wel een beetje trots op.

Hoe is het vanuit V&M?

Ik werk sinds september 2021 bij V&M, dat ging via onze collega Jesse bij het RIVM. V&M is een kleinschalige organisatie met gedreven en inhoudsdeskundige mensen. Onze expertise wordt gevraagd bij hele interessante trajecten bij publieke organisaties, dat is niet zomaar wat. Het feit dat mensen echt lang bij V&M blijven, ook de jongere geleding, zegt iets goeds over de organisatie.

Projecten

Information Engineer en XML-contentspecialist

Procesontwerper Sociaal Medische Zaken

Transitie vangstregistratietaken- en systemen

Projectleider Landelijke Benadering Risicovolle bedrijven

Contact

Vellekoop & Meesters
Drs. W. van Royenstraat 3a
3871 AN Hoevelaken

Projecten

Business analist Werk Participatie en Inkomen

Projectleider bNC SDG

Procesontwerper Sociaal Medische Zaken

Inrichten van databeheer en analytics

Contact

Vellekoop & Meesters
Drs. W. van Royenstraat 3a
3871 AN Hoevelaken