Architectuur

Zie hier hoe wij tegen Architectuur aan kijken en hoe dit bijdraagt aan succesvolle IT-projecten!

Architectuur

Beginnen met een architect, dat is toch (on)logisch?

Keuzes hebben consequenties; vaak voor een langere tijd. En vaak heeft de keuze op het ene onderwerp weer gevolgen op een ander onderwerp. Een goede architectuur geeft overzicht en inzicht, helpt om consequente keuzes te maken en zo tot een resultaat van goede kwaliteit te komen.

Je kunt het vergelijken met de bouw van een huis. Bij het bouwen van een huis moeten er veel keuzes gemaakt worden over de ligging, vorm, het aantal kamers, leidingwerk, elektra en het gebruikte materiaal. De architect speelt daarbij een grote rol en maakt de (bouw)tekeningen waarin alle genoemde aspecten in samenhang in kaart zijn gebracht. Ook zorgt de architect voor helderheid over eisen. Op basis daarvan start een aannemer met het bouwtraject. Maar alles is überhaupt begonnen met de locatie van het bouwkavel en de ligging van het huis. Eerder nog heeft een planoloog dus nagedacht over de bestemming van percelen en de verhouding industrie-winkels-wonen-recreëren. Ook dat is een vorm van architectuur.

Ook in de informatievoorziening is er behoefte aan planologen en architecten. De Enterprise architect houdt de doelen van de organisatie in het oog en analyseert de omgeving om zo inzicht en overzicht te verkrijgen in de samenhang tussen processen, informatie/data, organisatie (mensen), informatiesystemen (applicaties) en technische infrastructuur. Op basis van die analyse ontwikkelt hij adviezen om veranderingen te realiseren en ontwikkelingen te beheersen.

Hoe V&M invulling geeft aan de rol van Enterprise architect

Bij V&M zien wij de Enterprise architect als het schaap met vijf poten. Wij hebben ervaring opgedaan in verschillende organisaties en op verschillende architectuurniveaus. Als architect moet je openingen kunnen creëren, anderen in beweging krijgen, en daarnaast technisch-inhoudelijk én bestuurlijk kunnen meepraten. Aan de bestuurstafel zorgen wij ervoor dat onze visie en besluitvormingsmaterie kernachtig wordt gepresenteerd. Maar ook het technisch uitwerken van een architectuur, bijvoorbeeld met behulp van Archimate, kent voor ons geen geheimen. Wij noemen dit: ‘van bit tot boardroom’ kunnen werken. Efficiënt en effectief zorgen wij ervoor dat de organisatie over de juiste inzichten beschikt om besluiten te nemen.

TOGAF en Archimate

Bij V&M vinden wij het belangrijk dat elke collega gecertificeerd is in TOGAF en Archimate. Op deze manier verzekeren wij een goede kennisbasis voor het werk als architect, of voor het samenwerken met een architect.

Medewerkers met deze expertise

Felix Rodriguez Vingerhoets
Herman Schouten
Herman Schouten
Martijn Vreekamp
Martijn Vreekamp
Olaf Koopman
Peter Hakvoort
Rogier van Dam
Ten Hendriks
Ten Hendriks
Wilko Moraal

Gerelateerde projecten

Gerelateerde blogs

Peter Hakvoort legt uit

Enterprise Architectuur: een ontwikkeling in vier decennia

24 juni 2022
Mijn drie dochters (leeftijd 16, 18 en 21) stellen mij regelmatig de vraag “Wat doe je nu eigenlijk voor werk?”. Ik ben erachter gekomen dat…

De architectuur wordt links en rechts ingehaald door de werkelijkheid

8 maart 2022
Stel… je woont al jaren in een mooi huis. Je voelt je daar thuis en het voldoet aan al je wensen. Op dat moment althans!…

Op weg naar Datagedreven Werken in de publieke sector

10 september 2021
“Datagedreven werken is niet alleen een doos vol technologie, maar bovenal een organisatie principe. In dit whitepaper geven wij handvatten voor het ontwikkelen van datagedreven…

Projecten

Programma Wet Straffen en Beschermen

Epic owner domein gegevens

Business analist Werk Participatie en Inkomen

Ontwikkelen data-architectuur

Contact

Vellekoop & Meesters
Drs. W. van Royenstraat 3a
3871 AN Hoevelaken

Projecten

BIO-specialist

Ontwikkelen standaarden omgevingswet

Information Engineer en XML-contentspecialist

Enterprise architect

Contact

Vellekoop & Meesters
Drs. W. van Royenstraat 3a
3871 AN Hoevelaken